Jekatarinaburg

We moeten dringend een nieuwe autoverzekering hebben voor Rusland, dus dat is het eerste wat we doen als we Jekatarinaburg binnen rijden. De verzekering afsluiten verloopt wat minder vlot dan gedacht, eerst kan dat niet voor een maand, dan toch wel maar kunnen ze in hun computer het merk Daimler-Benz niet vinden laat staan het model Unimog. Soit, na wat gesukkel hebben we toch onze verzekering.

We zitten hier net naast de ‘All Saints’ kathedraal (ook wel “Kathedraal boven het bloed” genoemd). Deze is gebouwd op de plaats waar het huis stond waar indertijd de Romanovs vermoord zijn. In de jaren 70 heeft Jeltsin, die hier toen gouverneur was, het gebouw laten afbreken om te voorkomen dat het een bedevaartsoord zou worden. En dat is net wat er geworden is van de plaats, een bedevaartsoord. De volledige tsaren familie is door de Russisch Orthodoxe Kerk heilig verklaart en dat wordt hier met alle middelen verantwoord.

Ik heb er gelukkig aan gedacht een lange broek aan te doen en moet dus niet met een belachelijk rokje rondlopen zoals de meeste mannen hier. Vrouwen mogen ook geen korte rok aan hebben en moeten het hoofd bedekken. Hoe zat dat weeral met dat hoofddoeken debat….?

We besluiten om een hosteltje te zoeken en vinden iets in een rustige buurt waar we wat rond kuieren en vooral veel luieren en lezen. We eten iets in een trendy zaakje om de hoek waar we ’s middags al een huisgemaakte limonade zijn gaan drinken.

Helaas is de wandeling langs de rivier niet wat we ervan verwacht hebben. Er loopt wel een pad dat helemaal niet onderhouden is en het water ruikt een beetje naar de Brugse reitje op hun slechtste moment. We passeren wel aan het Sovjetstyle stadscircus dat ze aan het renoveren zijn. Jammer genoeg zijn er enkel voorstellingen op zaterdag en zondag, want de foto’s buiten doen ons een beetje denken aan het Cirque Du Soleil.

Geef een antwoord