Rasputin en eitjes

We hebben besloten om nog een dagje langer in St. Petersburg te blijven om nog het één en ander te gaan zien. Als we opstaan is het buiten aan het gieten maar na het ontbijt is het enkel nog aan het spetteren dus drogen we onze fietsjes af en gaan op stap.

 

Eerste stop voor vandaag is het Yoesoepov paleis dat vooral bekend is door de moord op Rasputin die hier heeft plaatsgevonden. Ze hadden de arme man naar ginder gelokt met de belofte van drank en vrouwen maar hij werd uiteindelijk afgemaakt gelijk een hond en nadien in een wak in de bevroren Neva gegooid.

Het paleis is één kitscherig rococo decor en het loopt er zwart van het volk. Ik probeer de meute voor de blijven of ik doe één van hen dood als ze nog eens vlak voor mijn neus komen staan als ik iets aan het bekijken ben. Het huistheater is wel charmant, moet leuk zijn om daar een concertje bij te wonen.

We fietsen op ons gemak en ons geen bal aantrekkend van de verkeersregels langs de kanalen en Nevsky Prospekt naar het Fabergé museum.

Hier moet je eerst plastiekjes over je schoenen trekken om het tapijt niet vuil te maken en je rugzak waar een ei in past mag ook niet binnen.

Ook hier duizend man die in groepen een half uur voor een ei staan gapen terwijl een gids de meest onnozele details over een ei vertelt. Verdien daar je kost maar mee.

De werken die er staan zijn wel prachtig en het gaat niet enkel over eitjes. Aan het aantal versierde sigarettedoosje te zien moet er vroeger toch redelijk wat gepaft geweest zijn.

Op weg naar het hotel kopen we wat om te eten vanavond, de roebels zijn op, dus geen restaurant met caviaa vanavond 😉 We houden wel halt aan Novaya Gollandia.

Wat een prachtig stads park is dat. De bedoeling was dat Sir Norman Foster hier vanalles moderns zou doen maar het bedrijf dat ze hiervoor hebben opgericht is ter ziele gegaan en nu wordt de oude scheepswerf/houtdepot/gevangenis/testbassin/… omgebouwd tot een oase van rust en moderne cultuur in deze grote stad.

Het is er heerlijk toeven maar de weergoden hebben andere plannen. Terwijl we in een zeteltje buiten wat aan het keuvelen zijn pakken er zwarte wolken samen boven de stad.

We vertrekken vlug naar ons hotel en tegen dat we goed binnen zijn begint het opnieuw te gieten dat het geen naam heeft.

Geef een antwoord