Oh, les gourmands

Het was heerlijk rustig slapen daar in het park in Tallin, vlakbij het kunstmuseum, verkozen tot mooiste (moderne) architecturale gebouw in Tallin..

Kumu in Tallin

We maken ons klaar om onze vrienden van gisteren te bezoeken, samen met ons toiletgerief en een flesje wijn.
Als we door het park stappen, beseffen we pas hoe mooi en exclusief deze omgeving is. We sliepen letterlijk naast het paleis van de presidente van Estonia, een 19de eeuws paleis, bewaakt door twee wachten (wiens afwisseling we ook nu konden aanschouwen) maar dat voor de rest zeer open en toegankelijk is: geen hekkens, geen poorten, je kan zelfs parkeren in hun voortuin als je dat zou willen. Enkel een bord geeft aan dat je de trappen van het paleis niet mag betreden, dan komen de wachten in actie. Ik was heel erg benieuwd naar die actie, maar heb de drang kunnen verbijten.
We lopen verder het park door dat behalve hier en daar nog een paleisje dat opgefleurd wordt door vele bloemenperken en waterpartijen.

Onze buren voor de nacht, het stulpje van de presidente

Aangekomen aan het appartement van Marku en Alina worden we er zeer hartelijk onthaald. Afwisselend kunnen we er ons douchen en nadien worden we getrakteerd op een heerlijk ontbijt. Het gesprek vlot als kennen we mekaar al jaren. Marku spreekt zeer goed Engls en vertaalt voor zijn vrouw die wel Engels begrijpt maar iets moeilijker praat. Na enkele uurtjes moeten we afscheid nemen en wisselen we snel onze adreskaartjes uit. Behoudens hun ruim en smaakvol ingericht appartement hebben ze nog een prachtig countryhouse, 167 km verderop in Estonia, dat ze verhuren als B&B. Geïnteresseerd? Laat maar weten, we bezorgen jullie de adressen.

Marcu en Alina, prachtige mensen

We stappen terug naar Mog en maken op de parking kennis met Mieke en Sonja, moeder en dochter op reis met de camper.Ook dit wordt weer een leuke babbel maar nu moeten we echt weg, gaan lunchen in Olde Hansa, in het hart van de oude stad. Ik had gisteren nog een reservatie kunnen boeken in het unieke en speciale restaurant waar we enkele jaren terug al eens hadden gedineerd. Een aanrader, voor elkeen die Tallin aandoet. Bovendien is de chefkok een Belg! Naast het lekkere eten (en speciale biertjes)geniet je er van een spectaculair interieur(waar het enige licht gecreëerd wordt door honderden kaarsen) en de show van de obers die je , getooid in middeleeuwse kostuums, verwennen tot in het oneindige: Here you go mylord, mylady…

Olde hansa


Na de lunch lopen we nog even door de oude stad, waar je, in tegenstelling tot ons vorig bezoek, op de hoofden kan lopen. wat een mensenmassa was er daar zeg. Uiteindelijk vluchten we in de oudste teamroom van Tallin (ook een adresje van vorig bezoekje) en eten er heerlijke taart, oa Pavlova, een mix van merinque, room en verse bessen.

Schoonheid in hartje oud Tallin

Stilletjesaan begeven we ons met de Mog naar de incheckbalie van de Ferry naar Stockholm. We kunnen snel boarden en settelen ons op de sundeck nadat we onze bagage in de kajuit hebben gedeponeerd. Met een frisse pint en onder een bewolkte hemel vaart de Baltic Queen de haven van Tallin uit.

Bye bye Estonia

Om 20u30 gaan we eten in het ‘Grand Buffet’ wat we samen met ons ticket hadden geboekt. Hemeltje, dodelijk is dat, zoveel lekkers (vooral het buffet met gerookte vis, om nog maar van de desserts te zwijgen)) en zoveel je maar wilt. We overeten ons en slepen ons nadien naar onze kajuit, genoeg gegeten vandaag, oh les gourmands!

Geef een antwoord