Tomsk

Het is mooi weer vandaag: zonneschijn, zo’n 25 graden, ideaal weertje dus om onze tweewielers eens van onder het stof te halen. Na het ontbijt in ons hotelletje en na het bestuderen van het stadsplan ontplooien we onze fietsjes voor een toerke doorheen Tomsk, waarbij we vooral op zoek gaan naar de oude houten huizen die typerend zijn voor deze Siberische stad.

En we worden op onze wensen bediend: overal in de stad, soms in kleine zijstraatjes en wat verscholen achter bebloemde struiken, doemen ze op, deze prachtige grote huizen, blokhutten eigenlijk maar afgewerkt met fijn, uit hout gesculpteerde dakgoten en vensterkozijnen. De combinatie van deze huizen met hier en daar bombastische betonnen Sovjetgebouwen doet wat surrealistisch aan.


We fietsen verder langs de gebouwen van de universiteit en rusten even uit op een bankje in het park dat gedomineerd wordt door een immens standbeeld ter ere van de gesneuvelde soldaat. Het park dat iets in de hoogte ligt verschaft een weids panoramisch zicht op de rivier Tom die beneden als een brede slang langs de stad kronkelt.


We keren terug langs straatjes en steegjes waar we regelmatig onze fietsrem aantrekken om een mooi kiekje van de houten gebouwen, te maken en om Arno even te verlossen van zijn zadelpijnen. Rond de middag eten we een boterham in de Mog en nadien leggen we ons te rusten in onze hotelkamer.


Tijd nu om ons verder reistraject opnieuw wat in kaart te brengen. We lezen de Lonely Planet na op interessante stops en bezienswaardigheden, de wegenkaart van Rusland erbij en Google maps om de afstanden te berekenen. Het reisplan wordt zorgvuldig opgeschreven op een blanco vel papier dat nadien aan onze frigo wordt bevestigd. Het ziet er goed uit.

In de vooravond gaan we nog het fort van Tomsk bezichtigen en dalen opnieuw de stad in om te gaan eten. Dat doen we in restaurant ‘Parmezan’, gelegen in een van de mooiste gebouwen dat ook een hotel is. Het interieur is hip, de bediening fantastisch vriendelijk en het eten is er heerlijk.
In het hotel kijk ik nog wat TV en doe een poging om “Die Hard”, in het Russisch gedubt, te volgen. Helaas, ik begrijp er jota van en we vallen al snel in slaap.

Geef een antwoord