Omsk 2

Het spettert nog steeds als we opstaan maar we besluiten om toch de stad te bezoeken. Het is echt koud (13 graden) dus doen we nog eens een lange broek en een trui aan. De regenjas nemen we mee want er wordt wisselvallig weer verwacht.

Blijkbaar hebben redelijk wat oude gebouwen de tand des tijds doorstaan in Omsk. Hier echter ook weer de mix van traditionele Siberische houten huisjes, Art Nouveau en betonnen Sovjet architectuur.

Als we het klein museumpje bezoeken in de residentie valt mijn ook plots op een schilderij dat me toch bekend voorkomt. Dit lijkt me een scene uit Brugge. We proberen de bordjes eronder te ontcijferen en met de hulp van de zaalwachtster vinden we uiteindelijk dat het inderdaad om Brugge gaat.

Wat verder hangen nog wat schilderijen die we als Holland herkennen. Voor de rest stelt het museumpje niet veel voor, het gebouwtje zelf ademt wel geschiedenis uit, hier hebben vele tsaren geslapen op doorreis naar het barre Siberië en hier hadden de Witten in de revolutie jaren hun regering gevestigd, voor de tijd dat het geduurd heeft.

We zijn vooral gecharmeerd door het tweede stuk van de Lenina Prospekt. Nu de zon door de wolken gebroken is en het wat warmer wordt is dit een ideale laan om te flaneren langs de betere boetieks en trendy bars. De laan eindigt in een groot Sovjet monument met daarachter de kathedraal van Omsk.

We slapen uiteindelijk in het hosteltje in de nieuwbouw wijk. Het blijkt er ook kraaknet te zijn. Er blijken wat communicatie problemen te zijn ivm onze registratie, mogen we daar wel slapen als buitenlanders, hoe wordt dat betaald, enz… Gelukkig helpen de andere gasten met het vertalen en blijven we ook zo nog een beetje keuvelen in gebroken Russisch en Engels en met de hulp van jawel Google Translate.

Geef een antwoord