Moscou-time

Yess, Moskou-time!!! We lopen naar het metrostation, dat toch een 3 tal km van onze camping ligt. Het is mooi weer en toch niet al te warm, gelukkig. In het metrostation worden we geholpen door een vriendelijke dame die ons aanraadt af te stappen aan het Lubyanka station om zo, via de mooie Nikolaskayastraat, het Rode Plein te bereiken. Op het Lubyankaplein (berucht omwille van zijn KGB, nu FSB, kantoren die er gelegen zijn) nemen we de Nikolaskayastraat en komen zo terecht op het Rode Plein.

Nikolaskayastraat

De lange rij wachtenden voor het mausoleum van Lenin doet ons beslissen dat we ons Lenintje morgen wel gaan bezoeken en we besluiten om hier wat rond te slenteren en de impressies van al die grootsheid op ons te laten afkomen. We wandelen over het plein, door het shoppingcentrum de Gum, doorheen het Alexanderpark waar we ons ondertussen informeren over een bezoek aan het Kremlin morgen, lopen langs de weelderige fonteinen en brede avenues die het Kremlin omzomen.

Shoppingcentrum de Gum
Fontein in de Gum

Ik koop er nog enkele kleedjes (nee, niet in de Gum want dat is onbetaalbaar!) en een zonnebril aangezien mijn laatste modelleke is bezweken toen ik er met mijn bevallige derrière ben op gaan zitten…

Kremlin

’s Middags eten we op het terras van de Pain Quotidien (heimwee?) en in de namiddag gaan we metro-hoppen. Hiervoor hadden we de mooiste stations op internet opgezocht en een 15 tal aangeduid op ons metrokaartje. Het zijn echte paleizen, gebouwd op bevel van Stalin (dan toch één iets positiefs dat de man heeft gerealiseerd) waarbij vooral  de grootsheid en de deugden van het communisme in al zijn facetten tentoon wordt gespreid in talloze mozaïeken, afbeeldingen, bronzen beelden en schilderijen van hardwerkende maar gelukkige burgers: families, boeren, sporters, mijnwerkers, soldaten…We hebben zeker honderd foto’s genomen, de selectie voor de blog was geen sinecure. Geniet!

Behalve de schoonheid van de metro’s zijn ze ook uiterst efficiënt. In tegenstelling tot bvb New York, heb je hier de één na de andere metro die het station binnenrijdt en hoef je dus nooit langer dan 1à2 minuten te wachten. Geen overvolle perrons hierdoor en geen drukbezette metrostellen wat het ondergronds verplaatsen in deze grootstad zeer aangenaam maakt, ja ook tijdens de spitsuren.


Na enkele uren te hebben doorgebracht in de wondermooie ingewanden van Moscou stijgen we opnieuw bovengronds en keren terug naar het Rode Plein, we eten er in een Italiaans restaurantje en wachten tot de duisternis is ingetreden en het centrum in al zijn pracht en praal baadt in een feeërieke verlichting gecreëerd door wel duizenden lichtjes en spots. Het is, het was, wel zoals je ziet, moeilijk te omschrijven…

Muur van Kremlin met mausoleum Lenin

 

De ambiance stijgt er naarmate de zon zakt en overal in en rond Nikolaskayastraat poppen er muziek- en zanggroepjes uit de grond. Overal wordt er gedanst en iedereen zingt mee, en geloof me, Russen zingen graag!

Het is rond 23u30 als we terug aankomen in onze camping. Met zere voeten maar met een voldaan gevoel van al het moois dat we vandaag mochten aanschouwen, genieten we van een een rustige en koele nacht. Mmmmh.

Geef een antwoord