Au café Pushkin, boire…un chocolat

Na het ontwaken beslissen we eigenlijk tamelijk snel om nog een extra dag en nacht te spenderen in Moskou. Op die manier kunnen we alsnog de gebalsemde Lenin een bezoekje brengen. Ook de komst gisterenavond van Friedl en Martin met wie het uitstekend klikt, maakt een langer verblijf hier zeer aangenaam.
We bestellen opnieuw een Ubertaxi samen met Friedl naar de metro en met zijn drietjes gaan we richting centrum. Martin die aan het bekomen is van goedkope cognac geeft forfait: see you tonight, enjoy your hangover.
We maken Friedl wat wegwijs in het metrogebeuren en samen stappen we opnieuw door de Nikolaskayastraat naar het Rode Plein waar we om 9u30 (een half uur voor opening) al een hele lange rij zien staan voor de ingang van Lenin zijn graftombe. Arno en ik sluiten achteraan de rij aan, Friedl gaat verder op eigen houtje.

Om 10u gaat het hekken open en gestaag schuiven we aan. Terwijl Arno in de rij blijft ga ik nog eens de afwisseling van de wacht bekijken, waarbij de soldaatjes een ander uniform dragen als gisteren en ga ik snel nog twee koffies halen bij de Mac Donald aan de ingang van het Rode Plein. Na 40 minuten kunnen we binnen, na een heuse security check. De weg loopt langs de lange muur van het Kremlin en tenslotte ga je het mausoleum binnen en treed je de duisternis in naar beneden.

Militairen langs het traject manen je aan om door te stappen en te zwijgen. Blijven hangen en foto’s maken is hier uit den boze. En dan zie je hem, Vladimir Lenin, opgebaard in een glazen kist waar je rond stapt en dus echt wel dichtbij komt. Zijn fel verlicht gezicht in deze duistere kamer creëert sterk de indruk dat het een wassen beeld is…

Eénmaal buiten loop je verder langs de muur en aanschouw je de graven van andere bekende Russen waaronder Stalin (helaas), Gagarin,…

Gagarin graf

We lopen het Rode Plein over en vervolgen onze weg naar de rivier. Hier, achter het Kremlin en voor de rivier ligt het Zaryadye park waar allerlei moderne snufjes te bezoeken zijn, waaronder bvb de uitstulpende brug over de Moscou rivier en de eco-doom..

We zoeken via internet of er wel degelijk een café Pushkin bestaat, zoals gezongen door Gilbert Becaud (Nathalie) en jawel hoor. We nemen de metro en na wat zoeken staan we aan de ingang van dit pareltje….Het café is een op en top klassenzaak, gelegen in één van de mooiste gebouwen van Moskou. De binnendecoratie doet je zo smelten en na het bekijken van de menukaart laten we ons leiden naar een tafeltje bij het raam. We eten er een lichte lunch en natuurlijk bestel ik er na afloop un chocolat chaud en deze wordt aan je tafel bereid.


Nadien wandelen we opnieuw richting Rode plein en lopen langs het prachtige Bolsjoi theater en Hotel Metropool.

Bolsjoi theater
Karl Marx

Moe en voldaan keren we terug met de metro en stappen naar onze camping. Nog wat boodschappen doen voor vanavond en morgen. Op de camping vergezelt Martin ons (die vandaag te voet naar hartje Moscow is gewandeld en dus naast zijn kater ook nog eens zere voeten heeft). We eten samen, drinken samen, wisselen nog wat verhalen uit, het is supergezellig. Later komt ook Friedl aan die kort zijn dag vertelt . Kort daarna vlucht elk zijn huis op wielen in door de regenbui.

Geef een antwoord